<- Kotlety z dzikaLista potraw z grupy: Mięso: DziczyznaKrolik w sosie watrobkowym ->

PDF Drukuj

Krolik w musztardzie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3676 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 yuszka krolicza wagi ok. 1,5 kg,
2 lyzki ostrej musztardy,
1 lyzka oliwy,
2 lyzki bialego wytrawnegowina,
4 lyzki smietany,
sol, pieprz.

1. Polaczyc ze soba i dokladnie wymieszac oliwe i musztarde. Osolic i doprawic
pieprzem.
2. Tuszke krolika oplukac, osuszyc i podzielic na 6 czesci. Posmarowac je rozprowadzona oliwa musztarda, ulozyc w rynience do pieczenia i wstawic do nagrzanego do temp. 260żC piekarnika. Po 10 min zalac 125 ml wody, po czym
piec dalsze 10 min, od czasu do czasu skrapiajac sosem z pieczenia. Wyjac z
pieca.
3. Krolika przelozyc na ogrzany polmisek i trzymac w cieple. Rynienke wstawic
na ogien. wlac wino i mieszac drewniana lyzka az do niemal calkowitego odparowania. dodac smietanke i ogrzewac, caly czas intensywnie mieszajac, tak
by nie dopuscic do zagotowania sie sosu. Zdjac z ognia, doprawic sola i ponownie wymieszac. Sosem tym polac ulozone na polmisku porcje krolika. Podawac z makaronem domowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Piec krolika przez 20 minut?Dziwne.
Nadesłał(a): <ivana@wowway.com> 2005-12-12 17:12:47


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności