<- Ryba zapiekana z makaronemLista potraw z grupy: ZapiekaneRybna konserwa z pieczarkami i makaronem ->

PDF Drukuj

Ryba zapiekana z pieczarkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2965 razy.


1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów,
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików,
2 dag tłuszczu,
10 dag cebuli,
4 dag tłuszczu do pieczenia,
1/8 l śmietany,
5 dag sera gouda lub tylżyckiego,
sól,
pieprz.

Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, odfiletować, osolić
ułożyć na ogniotrwałym półmisku, oblać tłuszczem,
wstawić na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, podpiec.
Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, cienko
poszatkować. Dodać cebulę pokrajaną w krążki, tłuszcz,
sól, pieprz, 1-2 łyżki wody; dusić 10 min. Rybę wyjąć,
pokryć pieczarkami, oblać lekko osoloną śmietaną,
posypać tartym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika
na 15 min. Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie
miękka, wyjąć.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności