<- Aidza z kulkami miesnymiLista potraw z grupy: Potrawy z jajekCurry z jajkiem ->

PDF Drukuj

Aidza z wedzonymi szprotkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2058 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
100 g wedzonych szprotek,
4 jaja,
500 g swiezych pomidorow,
250 g swiezych, ostrych, czerwonych papryczek,
4 zabki czosnku,
100 ml oliwy,
1 lyzka harissy (przepis w "ogolne"),
1 lyzeczka mielonych ziaren kminku,
1 lyzeczka mielonej, ostrej, czerwonej papryki,
sol,
kilka czarnych oliwek,
1/2 peczka zielonej pietruszki do przybrania.

1. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac i pokroic w niewielkie kawalki. Czosnek obrac i pokroic w platki. Ostre papryczki umyc,
wypestkowac i pokroic w kawalki.
2. Szprotki opiekac w piekarniku lub na ruszcie 3-4 min. Obrac usunac glowy,
ogonki i osci. Mieso rozdrobnic.
3. Pomidory ulozyc na rozgrzanej w plaskim rondlu oliwie. Dodac mielona, ostra
papryke, harisse, czosnek i mielony kminek, a na koncu kawaleczki ryb. Zalac
150 ml wody, gotowac ok. 5 min.
4. Dodac pokrojone ostre papryczki. Gotowac jeszcze 20 min, po czym wbic jaja i
trzymac na ogniu do chwili, az zetna sie bialka.
5. Podawac bardzo gorace, przybrane oliwkami i listkami zielonej pietruszki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności