Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2834 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
4 jaja,
3 lyzki octu winnego,
1 l wody.
Sos:
3 zoltka,
300 ml smietanki,
60 g kawioru czarnego,
sok z 1/2 cytryny,
50 ml bialego wytrawnego wina,
sol.
1. Na wolnym ogniu, ciagle mieszajac, odparowac smietanke o polowe. Zoltka
utrzec z winem i polaczyc z odparowana smietanka. Doprawic sola i sokiem cytrynowym, wymieszac starannie i odstawic w cieple miejsce.
2. Wode polaczyc z octem i zagotowac. Jaja wbijac po jednym do filizanki, po
czym ostroznie wlewac do wrzacej wody. Gotowac 3-5 min (w zaleznosci od tego
czy zoltka maja byc mniej lub bardziej sciete). Ugotowane jaja wyjmowac z
wody luzka cedzakowa i osuszyc na sciereczce. Wystajace strzepy scietego
bialka odciac i odrzucic.
3. Sos wymieszac z kawiorem. Jaja podawac na grzankach, polane sosem i przybrane i przybrane kawiorem czarnym i czerwonym.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach