<- Omlet japonskiLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet plonacy z owocami ->

PDF Drukuj

Omlet na tostach

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3315 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 jaja,
1 duza cebula,
1 papryczka chilli,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
4 kromki chleba tostowego,
sol,
olej do smazenia.

1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Chilli przekroic na pol, usunac
gniazdo nasienne, oplukac, jak najdrobniej posiekac. Zielona pietruszke
oplukac pod biezaca woda, drobno pokroic.
2. Jaja umyc w cieplej wodzie. Wybic do plaskiego naczynia, lekko roztrzepac
widelcem.
3. Do roztrzepanych jaj dodac cebule, zielona pietruszke i chilli. Wymieszac,
doprawic sola. Wlozyc kromki chleba, moczyc 5 min, obracajac kilka razy, by
dobrze nasiakly masa jajeczna.
4. Na duzej patelni rozgrzac olej. Ulozyc kromki chleba, smazyc tak dlugo, az
beda zrumienione na zloty kolor. Lopatka przewrocic na druga strone, rozlozyc pozostala mase na grzankach, smazyc na malym ogniu. Gdy masa zetnie sie,
jeszcze raz odwrocic i dosmazyc na zloty kolor.
5. Gorace grzanki przelozyc na talerz, podawac od razu z zielona salata.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności