<- Omlet na tostachLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet po antylsku ->

PDF Drukuj

Omlet plonacy z owocami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2810 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
8 lyzek pokrojonych swiezych owocow (wisnie, morele, brzoskwinie, sliwki, jablka, gruszki - owoce mniejsze przekrojone na pol, wieksze pokrojone w paski,
200 ml syropu waniliowego (przepis "plonace sliwki" w dziale
"desery"),
50 ml likieru,
50 ml rumu.
Ciasto omletowe:
8 jaj,
1 lyzka cukru pudru,
szczypta soli,
1 lyzka masla do smazenia.

1. Pokrojone owoce gotowac na malym ogniu we wrzacym syropie waniliowym 5-7
min. Wyjac, osaczyc i odstawic w cieple miejsce. Syrop pozostaly z gotowania
odparowac o polowe, polaczyc z likierem i zdjac z ognia.
2. Jaja ubic starannie z cukrem pudrem i sola. Usmazyc na masle duzy omlet.
Ulozyc na nim przygotowane owoce, skropic je zageszczonym syropem wymieszanym z likierem, po czym omlet zlozyc na pol.
3. Tuz przed podaniem polac rumem i zapalic.
- Do przygotowania tego omletu uzyc mozna rowniez owocow z kompotu, z tym ze
nalezy obgotowac je w syropie znacznie krocej.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności