<- Omlet serowy ze szparagamiLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet z grzankami ->

PDF Drukuj

Omlet sufletowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3601 razy.


Porcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 30 min.
3 jaja,
30 g masla,
sol, pieprz.
Sos:
1 pomidor,
1 mala cebula,
1 zabek czosnku,
1 lyzka drobno posiekanej pietruszki,
1 lyzeczka bazylii,
1 lyzka oliwy,
1/8 lyzeczki cukru,
sol, pieprz.

1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Czosnek obrac, rozetrzec z odrobina
soli. Pomidor sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic w kostke.
2. Przygotowac sos: w garnku rozgrzac oliwe, zrumienic cebule z czosnkiem. Dodac pokrojony pomidor, zielona pietruszke, bazylie. Doprawic cukrem, sola i
pieprzem. Dusic na malym ogniu ok. 10 min. Przetrzec przez sito, ponownie
wlac do garnka, odparowac, jesli jest zbyt rzadki, powinien byc gesty.
3. Jaja umyc, zoltka oddzielic od bialek i utrzec z sola, pieprzem i 1 lyzka
masla posiekanego na male kawalki.
4. Bialka ubic z odrobina soli na sztywna piane, delikatnie wymieszac z utartymi zoltkami.
5. Na patelni rozgrzac reszte masla, wlac mase jajeczna i przy pomocy lopatki
rozsmarowac na calej patelni. Gdy spod sie zetnie, zlozyc omlet na pol. Mozna to zrobic przesuwajac omlet na patelni krotkimi, szybkimi ruchami do
przodu.
6. Gotowy omlet zsunac z patelni na ogrzany talerz. Podawac z sosem. Jesli
chcemy zrobic omlet dla kilku osob, to najlepiej usmazyc oddzielne omlety.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności