<- Omlet z karczochami i grzybamiLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet z nadzieniem ->

PDF Drukuj

Omlet z krewetkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2415 razy.


Porcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 35 min.
3 jaja,
2 lyzki masla,
75 g krewetek,
80 ml smietany,
1/2 peczka koperku,
1 lyzeczka maki,
1/2 lyzeczki soku cytrynowego,
sol, pieprz.

1. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki, umyc w osolonej wodzie,
osuszyc.
2. Koperek oplukac pod biezaca woda, drobno pokroic. Pozostawic do przybrania
2 galazki.
3. Smietane dokladnie wymieszac z maka tak, by nie bylo grudek. Przelac do garnka, dodac sok cytrynowy, gotowac na malym ogniu. Gdy sos zacznie gestniec
wlozyc koperek i krewetki. 2-3 krewetki odlozyc do przybrania. Doprawic sola, pieprzem i gotowac jeszcze 1 min.
4. Jaja umyc, wybic na gleboki talerz. Wymieszac z sola, pieprzem i 1 lyzka
drobno pokrojonego masla. Ubic lekko widelcem.
5. Wylac jaja na dobrze rozgrzane maslo, poruszac patelnia tak, by masa jajeczna rownomiernie sie rozlala. Gdy brzegi omletu beda zrumienione a srodek
lekko sciety, nalozyc na omlet sos z krewetkami i zlozyc na pol. 1 lyzke sosu zostawic do polania.
6. Gotowy omlet polac sosem, przybrac krewetkami, koperkiem i od razu podawac.
Dla kilku osob usmazyc oddzielne omlety.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności