<- Omlet z nadzieniemLista potraw z grupy: Potrawy z jajekOmlet z rokfortem ->

PDF Drukuj

Omlet z owocami z kompotu

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1883 razy.


Porcja dla 2-4 osob. Czas przygotow. 30 min.
5 jaj,
3 lyzki masla,
1 lyzeczka cukru, sol,
1 lyzka konfitury wisniowej (bez syropu),
400 g owocow z kompotu bez pestek (wisnie, morele, brzoskwinie,
gruszki, jablka, sliwki),
50 ml likieru,
50 ml rumu do zapalania.
Syrop:
200 ml wody,
120 g cukru,
1/4 laski wanilii.

1. Owoce z kompotu osaczyc na sicie. Jablka, gruszki i brzoskwinie pokroic na
paseczki. Wisnie, sliwki i morele przekroic na pol. Z wody i cukru przygotowac syrop. Wlozyc pokrojone owoce, gotowac 2 min. Wyjac z syropu, przelozyc
do miseczki, zalac likierem.
2. Jaja ubic z cukrem i odrobina soli. Podgrzac lekko 1 lyzke masla, wlac
do jajek, jeszcze przez chwile ubijac.
3. Na patelni rozgrzac reszte masla. Wlac ubite jaja, smazyc na srednim ogniu,
podwazajac brzegi szerokim nozem, by cala masa jajeczna splynela pod spod
omletu.
4. Na usmazony omlet polozyc konfiture i polowe owocow. Zlozyc omlet na pol,
zsunac na ogrzany polmisek. Reszte owocow ulozyc obok omletu. Polac podgrzanym rumem, zapalic, od razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności