<- Sambal telur - jajka w sosie chilliLista potraw z grupy: Potrawy z jajekSuflet eleonora ->

PDF Drukuj

Solone jaja (przysmak berlinski)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3880 razy.


Porcja na 12 sztuk. Czas przygotow. 30 min + 2 dni
12 jaj,
100 g soli,
lyzka ziaren pieprzu,
lyzka ziaren gorczycy,
2 gozdziki,
2 cebule,
musztarda,
olej,
sos tabasco,
2 liscie laurowe.

1. 1,5 l wody zagotowac z przyprawami, zostawic do ostygniecia.
2. Jaja gotowac 10 min razem z nie obrana cebula. Po ugotowaniu zalac woda. Nastepnie drewniana lyzka delikatnie potluc ich skorupki, nie zdejmujac ich z
jajek.
3. Jaja ulozyc w wysokim naczyniu szklanym i zalac zimna solanka. Zostawic
przynajmniej na 2 dni.
4. Przed spozyciem jaja obrac, przeciac na polowe, wyjac zoltko. Na dno wglebienia w bialku wlozyc drobno pokrojona cebule wymieszana z musztarda, octem
winnym, olejem i tabasco. Zoltko wlozyc wypukla strona na zewnatrz.
5. Podawac z ciemnym chlebem z maslem w charakterze przekaski.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności