<- Arabski bukiet z warzywLista potraw z grupy: Warzywa, owoceAvokado z jajkiem na twardo ->

PDF Drukuj

Aromatyczne smażone kartofle

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1952 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
500 g kartofli,
2 lyzki oleju,
1/2 lyzeczki ziarenek gorczycy,
1 czerwona cebula,
1/2 lyzeczki kurkumy,
1/2-1 lyzeczka proszku chilli,
3/4 lyzeczki soli,
czarny pieprz.

1. Kartofle umyc i ugotowac w lupinach. Ugotowane, ale niezbyt miekkie, odcedzic. Obrac i pokroic na 1-centymetrowa kostke.
2. Cebule obrac i drobno pokroic. Olej rozgrzac w garnku i smazyc na nim gorczyce, tak dlugo, az zacznie trzeszczyc. Dodac cebule i smazyc 5 min., mieszajac od czasu do czasu.
3. Kurkume, proszek chilli, sol i pieprz wsypac do garnka i wymieszac.
4. Kartofle przelozyc do garnka, polaczyc z przyprawami i smazyc jeszcze 5
min., mieszajac od czasu do czasu. Podawac gorace.
5. Kartofle mozna podac jako dodatek do dan miesnych i jarzyn.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności