<- Bakłażany duszone w połówkach 15 minLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBakłażany faszerowane ->

PDF Drukuj

Bakłażany faszerowane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3033 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
2 baklazany,
2 jaja,
1 posiekana cebula,
1 obrany pomidor,
1 zolta obrana papryka,
10 oliwek bez pestek,
1 lyzka kaparow,
1 lyzka zielonej pietruszki i bazylii,
4 lyzki oliwy,
tarta bulka,
sol, pieprz.

1. Baklazany przekroic wzdluz na polowe. Wydrazyc zostawiajac przy skorce cienka warstwe miazszu. Wyjety miazsz pokroic w kostke i razem z cebula podsmazyc na oliwie. Dodac pokrojony pomidor z papryka, kapary, oliwki i ziola.
2. Patelnie zdjac z ognia, do masy dodac jaja, sol, pieprz. Wymieszac. Napelnic
baklazany, posypac tarta bulka i polac oliwa. Piec ok. 45 min w temp. 180żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Wszystkim "trzęsły się uszy". Polecam każdemu fanowi kuchni greckiej, lub dobrej kuchni. NIe użyłem jednak bułki tartej a wkroiłem fetę i polałem sosem jogurtowo czosnkowym. Dzisiaj zrobię to z drobiowym mięsem mielonym uformowanym w podłużne ruloniki na wierzchu farszu, (bo mam mocno mięsożernych gości)
Nadesłał(a): Bartez <sklep@swiatloitd.pl> 2009-05-24 12:05:27


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności