<- Bakłażany faszerowaneLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBakłażany nadziewane 15 min ->

PDF Drukuj

Bakłażany imam

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2016 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
6 srednich baklazanow,
5 cebul,
10 zabkow czosnku,
5 dojrzalych pomidorow,
1 maly peczek zielonej pietruszki,
375 ml oleju,
sol, pieprz.

1. Baklazany umyc, usunac liscie, lodyzke zostawic, przeciac na pol, osolic.
2. Wlac na patelnie 2/3 oleju, podgrzac, wlozyc baklazany, smazyc z obu stron,
zdjac z patelni.
3. Cebule pokroic w cienkie plastry, zabki czosnku podzielic wzdluz na 3-4
czesci, pomidory obrac ze skory, podzielic, oczyscic z pestek, zielona pietruszke posiekac.
4. Na patelnie po smazeniu baklazanow wrzucic cebule i czosnek, gdy zmiekna dodac pietruszke, pomidory, sol i pieprz, dobrze wymieszac, smazyc jeszcze
chwile, przestudzic.
5. Baklazany ulozyc w szerokim naczyniu do zapiekania, nalozyc na nie farsz,
wlac szklanke wody i reszte oleju. Zapiekac w srednio nagrzanym piekarniku
1 godz. Podawac na zimno.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności