<- Bakłażany nadziewane 15 minLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBakłażany po genueńsku ->

PDF Drukuj

Bakłażany po baskijsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2661 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
2 duze dojrzale baklazany,
4 duze pomidory,
200 ml bialego wytrawnego wina,
100 ml bulionu,
50 g maki,
25 g masla,
25 ml oleju,
40 g ostrego zoltego sera,
bazylia, sol, pieprz.

1. Baklazany umyc, obrac, odciac ogonki, pokroic na grube plastry. Osolic i polozyc na sicie, by pozbyly sie nadmiaru soku i charakterystycznej goryczki.
2. Wytrzec baklazany z soku papierowa serwetka i obsypac maka. Zolty ser utrzec
na tarce o malych oczkach.
3. Na patelni dobrze rozgrzac olej i usmazyc baklazany z kazdej strony. Osaczyc
na sicie z nadmiaru tluszczu.
4. Pomidory umyc, sparzyc wrzatkiem i obrac ze skorki. Pokroic na plastry, usunac nasiona, posypac sola i pieprzem.
5. Dno patelni lub naczynia zaroodpornego wysmarowac maslem. Ukladac na przemian warstwe baklazanow i pomidorow. Zalac bulionem i winem. Wierzch posypac
bazylia i tartym serem.
6. Rozgrzac piekarnik do temp. 200żC i wlozyc naczynie z baklazanami. Piec 25
min. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności