<- Bakłażany po genueńskuLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBakłażany w cieście piwnym ->

PDF Drukuj

Bakłażany smażone

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3001 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
600 g baklazanow,
300 ml oleju,
1 lyzka octu,
1/2 cytryny,
2 lyzki oliwy z oliwek,
1-2 zabki czosnku,
ziola prowansalskie, sol, pieprz.

1. Baklazany umyc, obciac konce, nastepnie pokroic wzdluz na plastry grubosci
6-7 mm, posolic i skropic sokiem z cytryny.
2. Na duzej patelni rozgrzac polowe oleju, wlozyc czesc pokrojonych baklazanow,
smazyc z obu stron na brazowy kolor. Usmazone plastry wyjac.
3. Wlac reszte oleju i smazyc pozostale baklazany. Usmazone osaczyc z tluszczu.
4. Czosnek rozetrzec z sola, dodac ocet, pieprz, ziola, pliwe. Wymieszac. Polac
tym sosem baklazany. Podawac na cieplo lub zimno.
- Do sosu mozna dodac 1 lyzke musztardy lub roztarte na miazge 2 filety anchois.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności