<- Bigos z jabłekLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBOĆWINA, CZYLI BURAK LIŚCIOWY, A LA SZPINAK ->

PDF Drukuj

Bob duszony ze smietana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2168 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
800 g bobu,
100 ml smietany 18%,
2 lyzki masla,
2 galazki czabru lub 1 lyzeczka czabru suszonego,
cukier, sol, pieprz.

1. Bob oplukac, zalac wrzaca, lekko osolona woda, gotowac 10-15 min.
2. Odcedzic na sicie, a gdy przestygnie, obrac z lupin.
3. W garnku roztopic maslo, dodac smietane, wsypac bob i wlozyc czaber. Doprawic cukrem, sola i pieprzem. Dusic bez przykrycia na malym ogniu 15 min.
4. Po zdjeciu z ognia usunac galazki czabru. Podawac goracy.
- Bob suszony nalezy przed gotowaniem, moczyc 8-10 godz.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności