Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4893 razy.
Dokładnie umyte pod bieżącą wodą i równie dokładnie osączone z wody całe liście sałaty układamy w salaterce warstwami, przesypując je drobniutko pokrojonymi: szczypiorkiem i koperkiem oraz cienkimi talarkami rzodkiewki.
Sałatę ozdabiamy plasterkami świeżych ogórków i ćwiartkami pomidorów.
Sałatę skrapiamy bardzo umiarkowanie śmietaną (zaprawioną szczyptą soli i cukru pudru oraz odrobiną octu, względnie soku cytrynowego) lub zaprawą z oliwy, wody, szczypty soli i cukru oraz odrobiny octu lub soku z cytryny.
Francuszi dodają jeszcze szczyptę białego pieprzu.
Polecamy dodać jeszcze kilka młodych listków szczawiu, trochę rzeżuchy ogrodowej i młodych listków dziko rosnącego mniszka lekarskiego (dmuchwca).
"Twój Styl"
Skomentuj Powiadom o komentarzach