<- Brukselka z tartą bułkąLista potraw z grupy: Warzywa, owoceBudyń z grzybów ->

PDF Drukuj

Brukselka zasmazana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2702 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
800 g brukselki,
2 lyzki masla,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
sol.

1. Brukselke obrac z zewnetrznych lisci, oplukac, gotowac w osolonej wodzie 10
min. Odcedzic, przelozyc do plaskiego garnka, dodac maslo, przykryc, dusic
na malym ogniu.
2. Po 15 min zdjac pokrywke i obrumienic brukselke ze wszystkich stron.
3. Przelozyc na polmisek. Przed podaniem posypac zielona pietruszka.
- Brukselke mozna polac zrumieniona na masle tarta bulka lub posypac parmezanem. Mozna tez udusic brukselke razem z podsmazonym boczkiem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności