Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2702 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
800 g brukselki,
2 lyzki masla,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
sol.
1. Brukselke obrac z zewnetrznych lisci, oplukac, gotowac w osolonej wodzie 10
min. Odcedzic, przelozyc do plaskiego garnka, dodac maslo, przykryc, dusic
na malym ogniu.
2. Po 15 min zdjac pokrywke i obrumienic brukselke ze wszystkich stron.
3. Przelozyc na polmisek. Przed podaniem posypac zielona pietruszka.
- Brukselke mozna polac zrumieniona na masle tarta bulka lub posypac parmezanem. Mozna tez udusic brukselke razem z podsmazonym boczkiem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach