<- Chutney z jabłekLista potraw z grupy: Warzywa, owoceCukinia express ->

PDF Drukuj

Cukinia duszona z ziołami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2900 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 kg mlodej cukini,
2 lyzki masla,
1 lyzeczka maki,
po 1 lyzce pokrojonych swiezych ziol: zielonej pietruszki,
szczypiorku, koperku i bazylii,
1/2 lyzeczki cukru,
sol, pieprz.

1. Cukinie umyc, odciac konce, pokroic w plasterki.
2. W garnku rozgrzac maslo, wlozyc cukinie, dodac sol, pieprz, cukier i ziola.
Podlac kilkoma lyzkami wody, oproszyc maka. Dusic pod przykryciem, az cukinia bedzie miekka (ok. 5 min).
3. Podawac na goraco lub na zimno z grzankami usmazonymi na masle.
- Cukinie mozna udusic na oliwie z 2 zabkami czosnku. Tak samo jak cukinie
mozna przyrzadzic dynie i kabaczki. Dynie, kabaczki i starsze cukinie obiera
sie ze skory.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności