<- Cukinia faszerowana 2Lista potraw z grupy: Warzywa, owoceCUKINIA NA OSTRO ->

PDF Drukuj

Cukinia faszerowana mięsem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3099 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
4 male cukinie,
200 g wieprzowiny lub baraniny,
1 posiekana cebula,
2 lyzki masla,
1 lyzka tartej bulki,
1 lyzka pokrojonego koperku,
1 jajo,
200 ml bulionu,
sol, pieprz.

1. Cukinie umyc, przekroic wzdluz na pol, sparzyc wrzatkiem, oplukac zimna woda
i wydrazyc. Cebule podsmazyc na 1 lyzce masla. Dodac tarta bulke i koperek.
Mieso zemlec, wymieszac z cebula, jajem, sola i pieprzem.
2. Nadziac polowki cukini farszem, ulozyc w garnku, podlac bulionem, wlozyc 1
lyzke masla i dusic 30 min lub piec 40 min w temp. 180żC.
- Cukinie mozna dusic w bulionie, sosie koperkowym, pomidorowym lub grzybowym.
Do farszu mozna dodac mielona cielecine, drob, wedzony boczek lub podsmazony
miazsz z cukini, 2 roztarte zabki czosnku i 2 lyzki smietany.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 29.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności