<- Czyściec bulwiastyLista potraw z grupy: Warzywa, owoceDuszone jarzyny ->

PDF Drukuj

Duszona fasola

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1997 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
500-750 g swiezej luskanej duzej fasoli,
500 g malych cebulek,
65 g chudego boczku,
2 lyzki oleju,
1 zabek czosnku,
1/4 l rosolu z kostki,
1/4 l bialego wina,
2 peczki pietruszki,
200 g kielbasek norymberskich do pieczenia.

1. Boczek pokroic w kostke, stopic na oleju, dodac pokrojona drobno cebule, posiekany czosnek i fasole. Dusic 3 min stale mieszajac. Dodac rosol i wino.
Doprawic sola i pieprzem. Dusic pod przykryciem 35-40 min. Pod koniec duszenia dodac drobno posiekana pietruszke.
2. Kielbaski usmazyc na pozostalym oleju.
3. Fasole wylozyc na polmisek, oblozyc z wierzchu kielbaskami.
4. Podawac z ziemniakami z wody.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności