<- Faszerowana paprykaLista potraw z grupy: Warzywa, owoceFaszerowane ziemniaki ->

PDF Drukuj

Faszerowane pomidory i papryki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2011 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
6 twardych duzych pomidorow,
6 wysokich zielonych papryk,
2 cebule,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
250 ml soku pomidorowego,
375 ml oleju,
250 g ryzu,
125 g cukru,
sol, pieprz.

1. Papryki i pomidory dokladnie umyc, osuszyc. Ostrym nozem odciac gory kazdego
pomidora i kazdej papryki. Z pomidorow usunac miazsz uwazajac, by nie przebic skorki, miazsz przetrzec przez sito, odrzucajac pestki. Z papryk usunac
pestki.
2. Na patelni rozgrzac 250 ml oleju. Cebule posiekac, wrzucic na patelnie, zanim calkiem zmieknie wsypac ryz i smazyc, az stanie sie szklisty.
3. Miazsz z pomidorow wrzucic do ryzu, dodac sol, pieprz, zielona pietruszke i
pol szklanki wody. Podgrzewac, az woda zostanie wchlonieta, zmniejszyc ogien
4. Do kazdego pomidora i papryki nasypac po pol lyzeczki cukru. Nastepnie napelnic je do polowy farszem ryzowym. Nalezy zostawic miejsce na peczniejacy
ryz. Dodac po lyzce wody i cukru. Nakryc odcietymi na poczatku czesciami.
5. Warzywa umiescic w naczyniu do zapiekania, wlac sok pomidorowy i pozostale
pol szklanki oleju, oproszyc sola i pieprzem. Piec 1 godz. Podawac gorace z
sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności