<- Gnocchi z dyniLista potraw z grupy: Warzywa, owoceGolabki ryzowe w lisciach winorosli ->

PDF Drukuj

Golabki miesne w lisciach winorosli

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1837 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz.
500 g mielonego miesa,
250 g lisci winorosli,
125 g ryzu,
1 cebula,
1 peczek zielonej pietruszki,
125 g masla,
sol, pieprz.
Sos:
3 lyzki masla,
3 lyzki maki,
750 ml bulionu,
2 jaja,
sok z 2 cytryn,
sol.

1. Ryz ugotowac w duzej ilosci wody, odcedzic.
2. Liscie winorosli sparzyc, cebule i zielona pietruszke posiekac.
3. Mieso wymieszac z ryzem, cebula, zielona pietruszka, sola i pieprzem.
4. Farsz nakladac lyzeczka na liscie. Liscie zawijac, nadajac golabkom podluzny
ksztalt.
5. Dno duzego garnka wylozyc liscmi, na nich ukladac scisle golabki. Mozna je
przycisnac plytka, by nie rozwinely sie w czasie gotowania. Gotowac na malym
ogniu 1,5 godz.
6. Gdy golabki beda gotowe przygotowac sos. Maslo rozpuscic w garnku, dodac make, rozprowadzic drewniana lyzka, wlac bulion, osolic. Gdy sos zacznie gestniec ubuc jaja z sokiem cytrynowym i powoli wlewac do garnka ciagle mieszajac, nie dopuscic do wrzenia. Po 2 min sos bedzie gotowy.
7. Golabki podawac gorace, polane obficie sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
bardzo fajny przepis
Nadesłał(a): 2006-07-28 14:07:41


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności