<- Gulasz amerykańskiLista potraw z grupy: Warzywa, owoceHoliszki (golabki) ->

PDF Drukuj

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1521 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. + doba
250 g soczewicy,
2 ziemniaki,
250 g cukinii,
250 g porow,
1/4 selera,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki,
4-8 lyzek soku cytrynowego,
625 ml wody,
olej, sol, pieprz.

1. Soczewice dobrze wyplukac, zalac woda i odstawic na 24 godz.
2. Soczewice odcedzic, przelozyc do duzego garnka, zalac 625 ml wody, nastepnie
gotowac do miekkosci na malym ogniu (ok. 1 godz. 15 min.).
3. Ziemniaki i seler pokroic w kostke, cukinie i pory pokroic na plasterki. Jarzyny polaczyc z soczewica, dodac sol i pieprz, nastepnie gotowac 15-20 min.
4. Cebule posiekac i podsmazyc na zloty kolor na rozgrzanym oleju. Dodac roztarty czosnek, smazyc jeszcze przez 1 min. Polaczyc z soczewica i jarzynami.
5. Posiekana pietruszke przelozyc do garnka, wymieszac z soczewica. Dodac sok
cytrynowy i gotowac jeszcze 2 min.
6. Gulasz przelozyc do duzej miski i podac. Mozna tez podac na zimno z goracym
chlebkiem pitta (przepis w rozdziale "macz-ryz").

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności