<- Kartofle z beszamelemLista potraw z grupy: Warzywa, owoceKartofle zapiekane a la savoyarde ->

PDF Drukuj

Kartofle z kalafiorem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1350 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
250 g kartofli,
1 sredniej wielkosci kalafior,
100 g masla,
1/2 lyzeczki kminku,
3 cm swiezego imbiru lub 1 lyzeczka sproszkowanego,
1 lyzeczka turmeriku,
1/2 lyzeczki chilli,
1/2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu,
sol do smaku,
1 lyzeczka koncentratu pomidorowego.

1. Obrane kartofle pokroic w plastry. Kalafior podzielic na rowne, niewielkie
czastki. Posiekac imbir.
2. Rozgrzac maslo w rondlu, wrzucic kartofle, kminek, imbir, czastki kalafiora
i na srednim ogniu smazyc 5 min.
3. Dodac do jarzyn koncentrat pomidorowy, dusic pod przykryciem na malym ogniu
do miekkosci jarzyn (przy szczelnym przykryciu nie ma potrzeby podlewania
jarzyn woda). Co pewien czas potrzasac garnkiem, aby jarzyny nie przywieraly
do dna.
4. Podawac gorace, posypane czarnym pieprzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności