<- KOTLETY Z KAPUSTY PO LITEWSKULista potraw z grupy: Warzywa, owoceKotlety z kartofli ->

PDF Drukuj

Kotlety z kapusty z rodzynkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1223 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
1 glowka kapusty (ok. 800 g),
1 cebula,
1 lyzka maki,
2 lyzki smalcu lub masla,
50 g rodzynkow,
2 jaja,
100 g ugotowanego ryzu,
sol, pieprz,
tarta bulka do panierowania,
tluszcz do smazenia.

1. Kapuste umyc, pokroic na 6 czesci, ugotowac, odcisnac z wody, drobno posiekac.
2. Cebule posiekac, podsmazyc na smalcu razem z kapusta. Przestudzic, dodac
ryz, jaja, oplukane rodzynki. Jesli masa jest zbyt rzadka, dodac troche maki. Doprawic sola i pieprzem. Wymieszac, formowac male kotleciki. Obtoczyc w
tartej bulce, smazyc na goracym tluszczu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności