Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2048 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1,2 kg kartofli,
3 lyzki maki,
2 jaja,
1 zoltko,
2 lyzki smietany lub masla,
sol, pieprz, galka muszkatolowa,
maka, jajo, tarta bulka do panierowania,
tluszcz do smazenia.
1. Kartofle ugotowac lub upiec, ostudzic. Z upieczonych kartofli zdjac skorke.
Zemlec, dodac make, jaja, zoltko, smietane lub maslo, sol, pieprz i szczypte galki. Wymieszac, formowac kotlety lub krokiety.
2. Panierowac kotlety w mace, jaju i tartej bulce. Smazyc z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Podawac z sosem grzybowym.
- Do masy kartoflanej mozna dodac: 1 cebule posiekana i podsmazona na masle
lub 1 lyzke drobno pokrojonej zielonej pietruszki lub koperku, 40 g ugotowanych i posiekanych suszonych grzybow lub 150 g pieczarek posiekanych i podsmazonych na masle albo 100 g posiekanej szynki lub bekonu, 100 g utartego
zoltego sera, parmezanu, bryndzy albo 150 g twarogu roztartego z dodatkiem
podsmazonej cebuli, 500 g filetow anchois, wedzonego lososia lub posiekanego
sledzia.
- Kotlety mozna tez przyrzadzic z marchewki i ugotowanego ryzu: 500 g marchewki udusic na masle i zemlec ze 100 g ryzu i 1 lyzka zielonej pietruszki. Dodac 1 zoltko, sol, pieprz i odrobine cukru. Uformowac okragle kotleciki, obtoczyc w mace, smazyc na goracym tluszczu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 27.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach