Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1839 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
8 malych ogorkow kwaszonych,
1 duza cebula,
60 g masla,
1 lyzka maki,
250 ml rosolu,
po 1 lyzce pokrojonego koperku i zielonej pietruszki.
1. Twarde ogorki jednakowej wielkosci obrac ze skorki, przekroic wzdluz.
2. Cebule obrac, drobno posiekac, podsmazyc na masle. Dodac ogorki, przykryc,
dusic na malym ogniu. Gdy wyparuje z nich woda, oproszyc maka, zalac rosolem, wsypac koperek i zielona pietruszke.
3. Ogorki przykryc, gotowac, az sos zgestnieje. Podawac do sznycli lub sztuki
miesa.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
to musi byc dobre Nadesłał(a): babsi <babsi_nazarkiewicz@yahoo.de> 2006-07-03 21:07:26