<- Minestra z parmezanemLista potraw z grupy: Warzywa, owoceMłoda marchew ->

PDF Drukuj

Mloda kapusta (podczos)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2813 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
1 kg listkow mlodej kapusty,
80 g sloniny,
1 cebula,
125 ml smietany,
1 lyzka maki,
po 1 lyzeczce pokrojonego koperku i zielonej pietruszki,
1/2 cytryny,
1 lyzeczka kminku,
sol.

1. Listki kapusty oplukac, posiekac, sparzyc wrzatkiem.
2. Slonine i cebule drobno pokroic, razem podsmazyc, dodac listki kapusty, koperek, zielona pietruszke, kminek, sol. Dusic, az listki beda miekkie.
3. Do kapusty wlac smietane wymieszana z maka, wcisnac sok z cytryny. Gotowac
10 min.
4. Podawac z gotowanym ozorem, szynka lub kotletami z grzybow. Zamiast soku z
cytryny mozna dodac kwas z ogorkow. Podczos robi sie tez z mlodych lisci burakow, kalarepy i brukwi.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności