<- Młody zielony groszekLista potraw z grupy: Warzywa, owoceNADZIEWANA KALAREPA ->

PDF Drukuj

Mus z papryki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1758 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3-4 godz.
4 czerwone papryki,
1 zolta papryka,
1 zielona papryka,
1 cebula,
250 ml wywaru drobiowego,
15 g zelatyny,
80 ml smietanki kremowki,
2 lyzki octu winnego,
2 lyzki oliwy,
1 lyzka soku cytrynowego,
cukier, sol, pieprz.

1. Papryke zielona, zolta i czerwona opalic nad plomieniem i po zdjeciu skorki
pokroic w romby.
2. Zrobic marynate z oliwy, octu, soli i pieprzu. Zalac pokrojone papryki i odlozyc do przybrania.
3. Pozostale 3 czerwone papryki zmiksowac z cebula, przetrzec przez sito. Przetarta mase wlozyc do garnka, wlac smietanke i zagotowac.
4. Zelatyne namoczona w 2 lyzkach zimnej winy rozpuscic w goracym wywarze. Gdy
galareta ostygnie, pokryc nia dno i scianki foremek.
5. Do przecieru z papryki wlac reszte galarety, dodac sok cytrynowy, pieprz,
sol i szczypte cukru. Wymieszac, napelnic masa foremki, wstawic do lodowki.
6. Przed podaniem wlozyc oziebione foremki na 2 sek do goracej wody i wylozyc
mus na talerz. Dookola ulozyc roznokolorowe marynowane romby z papryki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności