Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1626 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
800 g baklazanow,
100 g swiezego szpinaku.
Ciasto:
200 g maki,
400 ml jogurtu,
1 cebula,
1/2 lyzeczki musztardy,
1 lyzeczka chilli,
olej do smazenia.
1. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Zmiksowac z jogurtem, chilli i musztarda. Dodac make. Wymieszac na gladkie, geste, jednolite ciasto. Odstawic
na 30 min. Gdyby ciasto bylo zbyt rzadkie, dodac troche maki.
2. Liscie szpinaku i baklazany umyc, osuszyc. Baklazany pokroic na plastry grubosci 1 cm.
3. Na patelni mocno rozgrzac olej. Plastry baklazanow zanurzac w ciescie, smazyc z obu stron na zloty kolor.
4. Pod koniec usmazyc liscie szpinaku. Podawac od razu z jogurtem lub sosem
pomidorowym.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach