<- Pomidory duszoneLista potraw z grupy: Warzywa, owocePomidory faszerowane ->

PDF Drukuj

Pomidory faszerowana tunczykiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1652 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
8 malych pomidorow.
Farsz:
200 g tunczyka,
100 g majonezu,
1 czerwona cebula,
1 zabek czosnku,
10 g zelatyny,
50 ml wywaru rybnego lub wody,
sol, pieprz.
Przybranie:
zielona pietruszka, kapary,
zolty pomidor, 8 oliwek,
salata.

1. Czosnek i cebule obrac, drobno posiekac. Tunczyka przetrzec przez sito.
2. Zelatyne zalac 2 lyzkami zimnej wody, odstawic na 15 min. Nastepnie rozpuscic w goracym wywarze. Odstawic, by galareta ostygla.
3. Plynna galarete wymieszac z majonezem, tunczykiem, cebula i czosnkiem. Doprawic sola i pieprzem. Wstawic do lodowki na 1 godz.
4. Pomidory umyc, ostrym nozem odciac wierzcholki na 1/4 wysokosci i lyzeczka,
ostroznie wydrazyc srodki. Ulozyc odcieta czescia do dolu, by wyciekl sok.
5. Wydrazone pomidory posypac sola i pieprzem, napelnic farszem, ulozyc na lisciach salaty, przybrac zielona pietruszka, kaparami, oliwkami i kawalkiem
zoltego pomidora.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności