<- Pomidory faszerowane w galarecieLista potraw z grupy: Warzywa, owocePomidory nadziewane ->

PDF Drukuj

Pomidory i papryki nadziewane ryzem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1756 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
4 zielone papryki,
4 duze pomidory,
1 cebula drobno pokrojona,
2 lyzki zielonej pietruszki drobno pokrojonej,
200 g brazowego ryzu,
25 g rodzynkow,
6 lyzek oliwy z oliwek,
1 lyzeczka mielonego ziela angielskiego,
400 ml wrzacej wody,
200 ml soku pomidorowego,
sol, pieprz.

1. Papryki i pomidory umyc, osuszyc. Z pomidorow scisc wierzcholki i wyjac
miazsz. Z papryk odciac nasade razem z szypulka, usunac nasiona, wyplukac.
Miazsz z pomidorow oraz sciete wierzcholki pomidorow i papryk zachowac.
2. Na patelni rozgrzac 4 lyzki oleju, wlozyc cebule, smazyc 3-4 min, az bedzie
szklista. Dodac ryz, miazsz z pomidorow, zielona pietruszke, sol, pieprz,
ziele angielskie i 400 ml wody. Gotowac na malym ogniu 20 min. Dodac rodzynki. Wymieszac.
3. Przygotowane pomidory i papryki napelnic ryzem. Ulozyc w naczyniu do zapiekania, przykryc odcietymi wierzcholkami. Polac sokiem pomidorowym wymieszanym z 2 lyzkami oliwy. Przykryc folia aluminiowa. Piec 45-50 min w temp.
180żC. Podawac gorace lub zimne.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności