Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1632 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
1 kg pomidorow,
500 g gotowanej ryby.
Marynata:
12 lyzek oleju,
8 lyzek octu winnego,
1/2 lyzeczki pieprzu,
1/2 lyzeczki cukru,
1/2 lyzeczki soli,
kilka galazek zielonej pietruszki.
Majonez:
400 ml oliwy,
3 zoltka,
sok z 1 cytryny,
sol, pieprz cayenne.
1. Wybrac 8 ladnych, jedrnych pomidorow jednakowej wielkosci, umyc i sparzyc
wrzatkiem. Wlozyc na chwile do zimnej wody i zdjac skorki. Ostrym nozem
sciac wierzchy pomidorow na wysokosci 1/5, lyzeczka ostroznie wydrazyc.
Odciete wierzchy zachowac.
2. Przygotowac marynate: w glebokiej misce rozetrzec dokladnie pieprz z cukrem,
sola, octem i oliwa. Dodac pomidory wraz z odcietymi wierzcholkami i marynowac 24 godz. Po wyjeciu z marynaty osaczyc.
3. Przygotowac majonez: zoltka, sol i pieprz ucierac lub ubijac trzepaczka az
do zgestnienia. Nastepnie powoli wlewac olej, przez caly czas ucierajac. Pod
koniec dodac sok cytrynowy. Ochlodzic w lodowce.
4. Ugotowana rybe pokroic w kostke, wymieszac z polowa majonezu i zmiksowac.
Napelnic pomidory farszem, na kazdym polozyc lyzke majonezu i przykryc scietym wierzcholkiem. Ulozyc na plaskim talerzu. Wierzcholki pomidorow pokropic
majonezem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach