<- Smazony placek z kartofliLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSMAŹONA CUKINIA Z CZOSNKIEM ->

PDF Drukuj

Smażona cukinia

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1680 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 kg sredniej cukinii,
250 g maki,
250 ml wody,
125 ml oleju,
1 jajo,
sol, pieprz.

1. Cukinie umyc, osuszyc, pociac wzdluz na cienkie plastry, osolic i polozyc
na ociekaczu.
2. Make ubic z woda i jajem, dodac sol i pieprz. Ciasto powinno miec konsystencje gestej smietany.
3. W glebokiej patelni rozgrzac olej.
4. Plastry cukinii zanurzac calkowicie w ciescie i wrzucac na olej. Opiec obie
strony.
5. Podawac gorace, mozna polac pikantnym sosem pomidorowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności