Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2063 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
200 g zielonej fasolki szparagowej,
200 g kielkow sojowych,
200 g pedow bambusa (moze byc z puszki),
1 maly kalafior,
1 marchewka,
1 czerwona papryka,
8 czarnych grzybow chinskich (lub prawdziwkow),
4 lyzki oleju arachidowego,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
4 lyzki sosu sojowego,
1 lyzka maki kartoflanej,
6 lyzek zimnej wody,
4 lyzki wytrawnego sherry lub bialego wina,
1 lyzka cukru lub miodu,
1 lyzeczka oleju sezamowego.
1. Grzyby umyc, zalac ciepla woda, odstawic na 30 min. Nozki grzybow odciac i
odrzucic, kapelusze pokroic w paski.
2. Jarzyny umyc. Kalafior podzielic na rozyczki. Marchewke obrac, pokroic w
slupki wielkosci zapalki, podobnie pokroic bambus. Odciac konce straczkow
fasolki i przeciac na pol. Z papryki usunac nasiona, pokroic w paski. Kielki
oplukac, osaczyc z wody.
3. Make wymieszac z woda i cukrem lub miodem. Dodac sos sojowy i sherry. Odstawic.
4. W woku lub na duzej, glebokiej patelni rozgrzac 2 lyzki oleju. Wlozyc grzyby
i pedy bambusa, smazyc 2 min, przelozyc do miseczki. Do woku wlac pozostale
2 lyzki oleju, wsypac imbir, smazyc 1 min. Wlozyc marchewke, kalafior, fasolke i papryke. Smazyc 3 min. Ponownie wlozyc grzyby z bbambusem. Wlac
przygotowana make z woda i sosem sojowym, dodac kielki. Smazyc jeszcze 3-4
min, az sos wyparuje. Skropic olejem sezamowym i od razu podawac z makaronem
lub ryzem.
- Do jarzyn po chinsku mozna dodac smazone tofu: 250 g tofu pokroic w paski,
zalac 3 lyzkami sosu sojowego, odstawic na 15 min. Smazyc na goracym oleju
2-3 min.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach