<- Szpinak zapiekanyLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSzpinak ze smietana ->

PDF Drukuj

Szpinak zapiekany w ciescie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1918 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1 kg szpinaku,
300 g sera owczego lub bialego,
500 g ciasta fyllo (przepis w "ogolne"),
3 duze cebule,
1 galazka koperku,
375 ml oleju,
375 ml zgeszczonego mleka nieslodzonego,
2 jaja,
sol, pieprz, galka muszkatolowa.

1. Szpinak dokladnie wyplukac, usunac korzenie, twarde czesci, drobno posiekac.
Posolic, odstawic na kilkanascie minut. Cebule i koperek posiekac.
2. Ciasto fyllo rozwalkowac i przykryc sciereczka, by nie obeschlo.
3. Ze szpinaku dokladnie wycisnac wode, dodac cebule, koperek i rozdrobniony
ser, wlac mleko, rozbeltane jaja i polowe oleju, posypac pieprzem i galka
muszkatolowa. Calosc starannie wymieszac.
4. Naczynie do zapiekania wysmarowac wewnatrz olejem, dno i scianki wylozyc
ciastem, ciasto posmarowac olejem, napelnic farszem, nakryc reszta ciasta.
Wierzch posmarowac olejem.
5. Wstawic do nagrzanego piekarnika, zapiekac 1 godz. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności