<- Tofu 1Lista potraw z grupy: Warzywa, owoceTofu z warzywami ->

PDF Drukuj

Tofu z kielkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1690 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
300 g twardego tofu,
200 g skielkowanej fasoli lub soi,
1 zielona papryka,
1 czerwona papryka,
10 mlodych cebulek (dymka),
1 lyzka oleju arachidowego,
2 lyzki orzeszkow pistacjowych lub prazonych nasion dyni do
przybrania.
Marynata:
2 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki oleju arachidowego,
2 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzka wytrawnego bialego wina,
1 lyzeczka mielonego imbiru.

1. Przygotowac marynate: do miski wlozyc wszystkie skladniki marynaty, dobrze
wymieszac.
2. Tofu pokroic w kostke, zalac marynata, odstawic na 1 godz.
3. Papryki i cebulki oplukac. Z papryki usunac gniazda nasienne, pokroic w kawalki dlugosci 2 cm. Kielki oplukac, osaczyc na sicie. Cebulki pokroic.
4. Tofu odcedzic. Zachowac 2 lyzki marynaty. Na duzej patelni rozgrzac olej,
wlozyc tofu, smazyc 2-3 min. Odsunac tofu na brzeg patelni, wlozyc papryki i
cebulki. Ciagle mieszajac smazyc na duzym ogniu 3 min. Wlac 2 lyzki marynaty, zmniejszyc ogien, dodac kielki, smazyc jeszcze 2 min. Podawac od razu
posypane orzeszkami lub prazonymi nasionami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności