<- Trufle z sardeląLista potraw z grupy: Warzywa, owoceWarzywa chop-suey ->

PDF Drukuj

Tymbaliki pomidorowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1831 razy.


4 porcje. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
500 g pomidorow,
5 cebulek dymek,
1 lodyga selera naciowego,
3 lyzki oliwy,
2 lyzki przecieru pomidorowego,
3 jaja,
5 lyzek gestej smietany,
1 zabek czosnku,
2 lyzki maki,
sol, pieprz, tymianek,
maslo do smarowania formy.

1. Pomidory umyc, pokroic, zmiksowac, przetrzec przez sito. Cebule obrac, posiekac. Lodyge selera oplukac, pokroic w drobna kostke. Oliwe rozgrzac, podsmazyc cebulke z selerem. Czosnek obrac, zmiazdzyc, listki tymianku oplukac.
Puree pomidorowe wymieszac z ziolami, przecierem pomidorowym i czosnkiem,
wlozyc do rondla, pod przykryciem dusic 20 min, przetrzec przez sito.
2. Do miski wbic jaja, wymieszac ze smietana i maka, dodac do masy pomidorowej,
przyprawic sola i pieprzem.
3. 4 male foremki pasztetowe wysmarowac maslem, nalozyc w nie mase pomidorowa,
wstawic do goracej kapieli wodnej w ogrzanym do temp. 175żC piekarniku. Piec
40 min.
4. Upieczone tymbaliki podawac na goracoz sosami ziolowymi do krewetek, owocow
morza, dan rybnych lub tylko z sosami jako przystawke.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności