<- Zielona fasolka z jajamiLista potraw z grupy: Warzywa, owoceZielone kuleczki ->

PDF Drukuj

Zielona papryka faszerowana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1912 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
12 duzych, zielonych papryk jednakowej wielkosci,
Nadzienie:
600 g mielonej wieprzowiny,
100 g ryzu,
200 ml wody,
1 cebula,
2 lyzki smalcu,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1,5 jajka,
czosnek, sol, pieprz.
Sos pomidorowy:
1,5 kg pomidorow lub 350 g koncentratu pomidorowego,
1 cebula.
1 marchewka,
1 maly seler z nacia,
6 lyzek smalcu,
3 lyzki maki,
sol, pieprz.

1. Papryki umyc, odciac wierzchy, usunac gniazda nasienne. Jarzyny umyc, drobno
posiekac.
2. Przygotowac sos: w duzym garnku rozgrzac smalec, wrzucic posiekana cebule,
marchewke i seler. Posypac maka i podsmazyc na jasno brazowy kolor. Dodac
pomidory, troche wody i przyprawy. Gdy pomidory sie rozgotuja, przetrzec sos
przez sito i dusic ponownie na malym ogniu ok. 30 min. (Sos powinien byc
gesty i slodki.)
3. Przygotowac nadzienie: podsmazyc ryz na 1 lyzce smalcu, zalac wrzatkiem,
osolic i gotowac 10 min. Na pozostalym smalcu zrumienic posiekana cebule,
zielona pietruszke i czosnek. Ostudzic. Dodac jajko, mielone mieso, podgotowany ryz, sol i przyprawy. Nadzienie dobrze wymieszac, napelnic nim papryki.
W duzym garnku ulozyc faszerowane w jednej warstwie i zalac sosem. Gotowac
na malym ogniu pod przykryciem. Nie mieszac, ale od czasu do czasu wstrzasnac garnkiem.
4. Podawac z gotowanymi kartoflami posypanymi zielona pietruszka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności