<- Kanapki glazurowane z musem z lososiaLista potraw z grupy: ŚniadaniaKanapki z awokado ->

PDF Drukuj

Kanapki glazurowane z pasztetem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2104 razy.


20 szt. Czas przygotow. 30 min. +2 godz
10 kromek chleba razowego,
200 g pasztetu domowego,
50 g masla,
50 ml smietanki kremowki,
10 czarnych oliwek bez pestek,
galka muszkatolowa, imbir, sol, pieprz.
Pasztet domowy:
500 g cieleciny bez kosci,
250 g surowego boczku,
400 g watrobek drobiowych,
200 g sloniny,
4 jaja,
150 ml wina porto,
50 ml koniaku lub brandy,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
1 lyzka cukru,
galka muszkatolowa, imbir, sol, pieprz.
Galaretka:
250 ml wina porto,
2 lyzeczki zelatyny.

1. Przygotowac pasztet: umyta cielecine i boczek zalac wrzaca woda i gotowac do
miekkosci. Ostudzic. Watrobki oczyscic z blon i zolci, umyc, zalac porto,
postawic na ogniu i dusic 5 min. Watrobki wyjac, ochlodzic. Wywar odparowac
do polowy objetosci, ochlodzic. Mieso, boczek i watrobki zemlec 2 razy w maszynce do miesa, nastepnie przetrzec przez sito. Dodac jaja, wymieszac na
pulchna mase razem z maka ziemniaczana. Dodac koniak, doprawic do smaku cukrem, galka muszkatolowa, imbirem, sola i pieprzem. Dokladnie wymieszac. Jezeli masa jest zbyt gesta dodac wywar z porto. Slonine ochlodzona w zamrazalniku pokroic na paski grubosci 2-3 mm. Polowa z nich wylozyc dno i scianki prostokatnej formy do pieczenia. Mieso wlozyc do formy, oblozyc pozostalymi paskami sloniny. Forme z pasztetem wstawic do naczynia z woda, a nastepnie do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200żC. Ostudzic.
2. 200 g pasztetu domowego przetrzec przez sito, wymieszac dokladnie ze smietanka i doprawic imbirem, galka muszkatolowa, sola i pieprzem, tak aby nabral
ostrego smaku.
3. Z chleba wyciac ozdobne romby. Posmarowac je cienko maslem i wycisnac na nie
pasztet za pomoca wyciskarki z karbowana koncowka. Na srodku kazdej kanapki
ulozyc grzbietem do gory polowke oliwki.
4. Zelatyne moczyc w winie 15 min, wino ogrzewac, stale mieszajac, dopoki zelatyna nie rozpusci sie. Powstala galaretke ochlodzic. Plynna galaretka dwukrotnie smarowac powierzchnie kanapek, kazdorazowo schladzajac w lodowce.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności