<- Kanapki z grzybamiLista potraw z grupy: ŚniadaniaKanapki z Kornwalii ->

PDF Drukuj

Kanapki z kawiorem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2515 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
200 g zytniego razowego chleba,
70 g masla smietankowego,
100 g kawioru czarnego, czerwonego lub obu rodzajow,
1/2 cytryny.

1. Chleb pokroic na kromki grubosci nie wiekszej niz 5 mm. Odciac zkorki. Z
miekiszu wykrawac kawalki o wielkosci i ksztalcie odpowiadajacym zaplanowanej kompozycji polmiska.
2. Kromeczki posmarowac cienka warstwa masla, po czym schlodzic.
3. Na schlodzone maslo nalozyc warstwe kawioru.
4. Przybrac obranymi za skorki, cieniutkimi czasteczkami plasterkow cytryny.
- Znakomity jest takze kawior podawany na grzankach z bialego pieczywa posmarowanych cienka warstwa masla.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności