<- Borek - paszteciki ze szpinakiemLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżBuchty - parowańce ->

PDF Drukuj

Brik z jajami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5860 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 listki ciasta "ouarka" (przepis w "ogolne"),
4 jaja,
2 cebule,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol, pieprz,
100 ml oliwy do smazenia,
1 pokrojona cytryna do przybrania.

1. Zielona pietruszke przebrac, oplukac i osuszyc. Cebule obrac i drobno posiekac wraz z pietruszka. Siekanine zalac niewielka iloscia wody i gotowac ok.
10 min. Odcedzic, odcisnac, doprawic sola i pieprzem.
2. Na kazdy z listkow ciasta nalozyc cienka warstwe farszu, na ktora wbic surowe jajo. Brzegi ciasta zlozyc delikatnie na siebie.
3. Briki przenosic bardzo ostroznie na patelnie z wrzaca oliwa i smazyc kolejno
z obu stron, na jasnozloty kolor.
4. Podawac bardzo gorace, przybrane plasterkami cytryny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
qrcxze a;le podajcie przepis na to ciasto oarka!!!!!!!
Nadesłał(a): 2007-05-26 14:05:56

bez tego zasranego przepisu na ciasto oarka wykonanie briku nie jest możliwe!. Ci kretyni wszystko przepisują z książek do gotowania i nawet nie zauważą że wszystkiego nie ma!
Nadesłał(a): 2007-05-26 14:05:58

Nie znalazłem przepisu na ouarka (warka), ale kilkakrotnie znalazłem sugestie by użyć ciasta phyllo (Filo) (http://kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=6817). Z tego co znalazłem to ouarka, ze względu na cienkość jest bardzo trudne do zrobienia i polecane jest właśnie filo. Napisz jak ci wyszło.
Nadesłał(a): Gosposiek 2007-05-28 13:05:59

ZNALAZŁEM ALE PO FRANCUSKU ;-(
Nadesłał(a): MUFIS <MUFIS@POCZTA.FM> 2007-09-21 19:09:31

To daj go tutaj nawet po francusku - może ktoś przetłumaczy.
Nadesłał(a): Gosposiek 2007-10-14 12:10:53

placki na brika można kupić w Tuzezji(około 1,50zł za 10 sztuk)
Nadesłał(a):

Znajomy z Tunezji przesłał mojej mamie przepis na ciasto. Wklejam więc napisany przez Tunezyjczyka przepis :) i lecę do kuchni ;P. "bardzo prosto: maka z woda ( lepka ) i gniatasz reka najpierw dlugo a pozniej ta drewniana laska w kuchni masz napewno i zapomnialem jak sie nazywa zaczynasz jezdzic tam i spowrotem na ta maka az bedzie jak placki cieki bardzo cieki i nie zapomnij troche soli i moze nawet dac mleko zamiast woda bedzie lepiej .........jak bede u Ciebie to Ci zrobie i Ci naucze w Twoim kuchni i Ci dam dyplom ......hahah"
Nadesłał(a): Basia <fankakoni@interia.pl> 2009-01-13 19:01:12


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności