<- Calzone po neapolitanskuLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżChapati ->

PDF Drukuj

Calzone z szynka i gorgonzola

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2713 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
250 g maki,
1 torebka suchych drozdzy,
1 lyzka soli,
1 lyzka cukru,
1 lyzka mielonego kminku,
15 g smalcu,
30 ml wody,
1 lyzka oliwy do posmarowania ciasta,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
200 g szynki,
100 g boczku,
150 g sera gorgonzola,
100 g rodzynkow,
1 cebula,
100 g cykorii,
1 lyzeczka tymianku,
1 lyzeczka oregano,
1 peczek szczypiorku,
sol, pieprz.

1. Make przesiac do miski. Wymieszac z drozdzami, sola i kminkiem. Zetrzec na
tarce dobrze schlodzony smalec. Wymieszac go dokladnie z maka. Dodac wode.
Zagniesc ciasto. Przykryc je sciereczka, zostawic na godzine w cieplym miejscu do wyrosniecia.
2. Szynke pokroic w kostke, boczek w paski. Cebule obrac, drobno pokroic. Rodzynki umyc, osuszyc. Cykorie umyc, wyciac gorzki rdzen u nasady, pokroic
poprzecznie w paski. Pokrojone skladniki wymieszac delikatnie z rodzynkami,
doprawic sola, pieprzem, tymiankiem i oregano. Dodac pokrojony drobno szczypiorek i pokrojony w kostke ser.
3. Wyrosniete ciasto wygniesc rekoma, rozwalkowac na krazek grubosci ok. 5 mm.
Na polowe placka nalozyc farsz. Przykryc go druga polowa, starannie zlepic
brzegi. Wierzch posmarowac delikatnie oliwa.
4. Piec ok. 20 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności