<- Ciasto - przekładaniec (strudel)Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżCiasto francuskie z krabami ->

PDF Drukuj

Ciasto cebulowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2110 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg bialego sera,
125 g masla,
3 jaja,
3 mlode cebulki,
1 lyzka koperku,
1 maly peczek burakow cukrowych,
500 g ciasta fyllo (przepis w "ogolne").

1. Cebule i buraki posiekac, posolic, wymieszac z niewielka iloscia wody.
2. Dodac rozdrobniony ser, koperek, sol i rozbeltane jaja.
3. Ciasto fyllo rozwalkowac, przykryc sciereczka, by nie obeschlo.
4. Naczynie do zapiekania nasmarowac tluszczem, dno i scianki wylozyc ciastem.
Ciasto posmarowac maslem, nalozyc farsz, przykryc reszta ciasta. Skropic woda i wstawic do srednio nagrzanego piekarnika. Piec na srednim ogniu 1 godz.
Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności