Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2168 razy.
Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
220 g maki,
125 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1/2 lyzeczki soli,
olej do smarowania formy.
Sos:
200 ml mleka,
200 ml gestej smietany,
6 jaj,
curry, sol, pieprz.
Nadzienie:
100 g swiezego bekonu,
420 g porow (biale czesci),
150 ml gestej smietany,
60 g sklarowanego masla,
sol, pieprz.
1. Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Maslo pokroic na male kawalki,
ulozyc je na brzegu maki. Wyrabiac rekoma dodajac wode, poki nie powstanie
jednolita masa. Uformowac kule, owinac ja folie spozywcza, wstawic na 30
min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac na placek o srednicy 24 cm, wylozyc nim natluszczona okragla forme do pieczenia. Zapiec w piecu ogrzanym
do temp. 200żC przez 20-25 min.
2. Pory umyc, pokroic poprzecznie w dlugie slupki, nastepnie w cieniutkie paseczki (julienne). Gotowac pod przykryciem w 45 g sklarowanego masla poki nie
zmiekna (uwazac, by sie nie przyrumienily). Dodac 150 ml smietany, gotowac
bez przykrycia poki objetosc smietany nie zmniejszy sie o 1/4, a masa wyraznie zgestnieje. Doprawic sola i pieprzem. Bekon pokroic w drobna kostke,
sparzyc wrzatkiem, zalac zimna woda i osuszyc. Usmazyc na 15 g sklarowanego
masla tak, by stal sie chrupiacy.
3. Na podstawe placka wlozyc warstwe porow, na nie warstwe bekonu. Smietane
ubic z jajami i mlekiem. Przecedzic przez geste sito, doprawic do smaku curry, sola i pieprzem. Masa smietanowo-jajeczna zalac wierzch placka. Piec w
piekarniku ogrzanym do temp. 190-200żC ok.25-30 min. Podawac na goraco.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach