<- Kasza jęczmienna po tureckuLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKasza kukurydziana na mleku 20 min ->

PDF Drukuj

Kasza krakowska z rodzynkami i konfitura wisniowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1937 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
200 g kaszy krakowskiej,
1 jajo,
400 ml mleka,
2 lyzki masla,
4 lyzki brazowego cukru,
3 jaja,
100 g rodzynkow,
1 lyzka startej skorki cytrynowej,
1 lyzeczka drobno pokrojonej wanilii,
sol,
4 lyzki konfitury z wisni do przybrania,
sok wisniowy do polania.

1. Kasze wymieszac z jajem i wysuszyc w cieplym piekarniku. Wysuszona kasze rozetrzec w dloniach, by nie bylo grudek. Do wrzacego mleka dodac maslo, wsypac kasze. Gotowac na malym ogniu ok. 30 min.
2. Zoltka utrzec z cukrem i wymieszac z ostudzona kasza. Dodac rodzynki, wanilie, skorke cytrynowa i dobrze ubita piane z bialek. Przelozyc do naczynia
wyplukanego zimna woda i posypanego cukrem. Wyrownac powierzchnie, wstawic
do goracego piekarnika na 15-20 min.
3. Wypieczona kasze przelozyc na okragly polmisek, oproszyc cukrem i przybrac
konfitura z wisni. Podawac na zimno lub goraco z sokiem wisniowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności