Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2878 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 45 min.
500 g maki,
1 duze lub 2 male jajka,
6 lyzek smalcu,
sol.
1. Przesiana make wysypac do miski, wbic jajko i posolic. Malymi porcjami dolewac wode, ciagle mieszajac drewniana lyzka tak, by powstalo geste ciasto.
2. W duzym garnku zagotowac 3 l wody, dodac sol i lyzeczke smalcu.
3. W wodzie zanurzyc deseczke, rozlozyc na niej ciasto i nozem oddzielac male
kluseczki bezposrednio do gotujacej sie wody.
4. Kluseczki mozna rowniez formowac mala lyzeczka zanurzana w goracej wodzie.
Gotowac porcjami, wrzucajac jednorazowo niezbyt duzo.
5. Ugotowane kluseczki wlozyc do naczynia z goracym smalcem. Podawac do kurczaka, wieprzowiny lub porkoltu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach