<- Klopsiki z manny w sosie pomidorowymLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluseczki jajeczne ->

PDF Drukuj

Kluseczki galuska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2833 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 45 min.
500 g maki,
1 duze lub 2 male jajka,
6 lyzek smalcu,
sol.

1. Przesiana make wysypac do miski, wbic jajko i posolic. Malymi porcjami dolewac wode, ciagle mieszajac drewniana lyzka tak, by powstalo geste ciasto.
2. W duzym garnku zagotowac 3 l wody, dodac sol i lyzeczke smalcu.
3. W wodzie zanurzyc deseczke, rozlozyc na niej ciasto i nozem oddzielac male
kluseczki bezposrednio do gotujacej sie wody.
4. Kluseczki mozna rowniez formowac mala lyzeczka zanurzana w goracej wodzie.
Gotowac porcjami, wrzucajac jednorazowo niezbyt duzo.
5. Ugotowane kluseczki wlozyc do naczynia z goracym smalcem. Podawac do kurczaka, wieprzowiny lub porkoltu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności