<- KnedliczkiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKolduny po litewsku ->

PDF Drukuj

Kneidlech (knedle)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1978 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
3 mace,
szklanka maczki z macy,
1 cebula,
1 jajo,
2 lyzki tluszczu kurzego lub oleju,
sol, pieprz, imbir.

1. Rozmiekczyc mace w zimnej wodzie, odsaczyc, wlozyc do misy, ubic widelcem.
2. Posiekana cebule zarumienic na zloty kolor i wraz z tluszczem dodac do macy.
3. Dodac sol, pieprz, imbir, wlac roztrzepane jajko. Ugniesc dosypujac make az
do powstania sztywnej, elastycznej masy.
4. Formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i obtaczac je maka.
5. Klasc knedle na gotujacy sie bulion lub osolona wode. Gotowac 30 min na malym ogniu. Wyjmowac lyzka cedzakowa.
6. Podawac w zupie lub do dan miesnych.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności